www.gidsenbondaarschot.be

 
Aarschot wandelt 2018, de wederopbouw

  

Zondag 3 juni 2018: 19 augustus 1914, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Aarschot
Vertrek: Christus Konigkerk, Aarschot
In de voormiddag trokken de Duitse troepen langs het Schaluin Aarschot binnen. Op hun weg lieten zij vele sporen van verwoesting achter. Op de Grote Markt ontstond pas echt een ware terreur.

Zondag 24 juni 2018: Terreur op en rond de Grote Markt van Aarschot
Vertrek: Grote Markt, Aarschot  Einde: Sint Rochusmemoriaal
De wandeling brengt ons naar de Leenstraat en het Sint Rochusmemoriaal, dezelfde tocht die de betreurde burgers en burgemeester Tielemans op 19 augustus 1914 hebben afgelegd. De verhalen en getuigenissen onderweg brengen hulde aan de Aarschotse slachtoffers van WO I.

Zondag 26 augustus 2018: Attentiesternen in het stadscentrum
Vertrek: Grote Markt, Aarschot
De impact van de wederopbouw wordt getoond aan de hand van attentiestenen op verschillende plaatsen in het stadscentrum. Deze stenen geven een beeld van hoe de locatie eruit zag voor de oorlog. Een recent opgedoken luchtfoto uit 1918 geeft een goed beeld van Aarschot vlak na de oorlog.

Zondag 2 september 2018: De wederopbouw van Aarschot
Vertrek: Grote Markt, Aarschot
Hoe werd de wederopbouw van de verwoeste stad aangepakt? Aan welke eisen moesten de nieuwe gebouwen voldoen? Welke bouwmeesters waren hier actief? Deze vragen krijgen een antwoord tijdens een wandeling door het stadscentrum.

Zondag 14 oktober 2018: Bewaart de gedachtenis van al die helden ...
Vertrek: H. Hartkerk, Ourodenberg, Herseltsesteenweg 245
Wanneer kardinaal Mercier deze woorden uitspreekt op het herdenkingsgebeuren, dat plaatsvond op 18 augustus 1919, op de begraafplaats van Ourodenberg, is de stad nog steeds getraumatiseerd door het geweld op zoveel onschuldigen. In december 1914 rijten de ontgravingen uit de moordkuilen de wonden terug open. Een passende grafsteen komt pas jaren later. We verhalen over de lotgevallen van de gevallen soldaten, de persoonlijke tragedies achter het gezicht op een foto en we kijken naar zoveel sporen van de nationale herinneringsbeweging na deze 'grote oorlog'. Intriest, maar boeiend.

De wandelingen gaan telkens om 14 uur van start en duren 2 à 3 uur. De deelname is gratis.